Expeditie naar de top van de Aconcagua, Argentinië

"In mei 2004 hebben we besloten om in januari 2005 met vijf vrienden de Aconcagua te bedwingen. Deze gigantische berg ligt in de Andes in Argentinië en is met zijn 7 km hoogte de allerhoogste berg van het zuidelijk halfrond.

We hadden tevens besloten de berg geheel zonder hulp van gidsen en dragers volgens "Alpine-style" te beklimmen. Alpine style houdt in dat we op verschillende hoogtes kamp moesten maken om daar gedurende een dag of twee te verblijven om te kunnen acclimatiseren.

Om vooral het thuisfront op de hoogte te houden over de voortgang van de reis, hebben we een internetsite gebouwd, namelijk www.aconcagua-2005.nl. Tijdens onze reis is ook nog een back-up website geopend: www.aconcagua-2005.tk.

Om deze internetsite up-to-date te houden hebben we bij Spraakmaker Telecom een Iridium-satelliettelefoon gehuurd. Door om de twee dagen even te bellen met Nederland, kon iedereen thuis onze beklimming volgen.

Gezien de vele reacties op de site hebben veel mensen dit erg kunnen waarderen. Ook het feit dat we op elk moment hulp konden inroepen was een overweging om de satelliettelefoon te huren.

Op zo'n berg kan het soms extreem koud zijn. Temperaturen van min 45°C zijn helemaal niet ongebruikelijk. Dit leverde echter wel extra problemen op voor onze satelliettelefoon. Door de extreme kou konden de batterijen iets sneller leeg raken, en bovendien hadden we (uiteraard) geen mogelijkheid tot opladen. Daarom hebben we voor de zekerheid een extra batterij gehuurd. En deze hadden we dan ook zeker nodig.

De door ons gehuurde Motorola 9505 is een erg gemakkelijk toestel in gebruik en functioneerde ook nog goed bij lage temperaturen. Ook het feit het thuisfront gratis kleine e-mails kon sturen naar onze satelliettelefoon was erg plezierig. Deze e-mails kwamen dan als SMS aan op onze telefoon. Zodoende konden mensen uit Nederland heel makkelijk contact met ons opnemen."

Voor meer informatie over de Aconcagua 2005 expeditie, om te kijken of ze allemaal de top hebben gehaald, of voor vragen over eventuele eigen beklimmingen:

Internet   ---   www.aconcagua-2005.nl
E-mail   ---   Niels Honcoop