Dutch Peak Lenin Expedition 2005, Kirgizië

"Na acht maanden voorbereiding was eindelijk het grote moment daar. We vertrokken richting Kirgizië, om een poging te doen om de 7134 meter hoge Peak Lenin te beklimmen, bepakt met zestig kilo bagage.

Eenmaal in Kirgizië verliep de expeditie helaas niet helemaal volgens plan. De eerste dagen was Marieke erg ziek, waarschijnlijk door een soort voedselvergiftiging. Toen zij een aantal dagen later was opgeknapt, sloeg het weer om. We hebben dagenlang regen en sneeuw gehad in het basiskamp, zodat we geen kant op konden. Toen het eindelijk wat opklaarde, zijn we onmiddellijk begonnen met de klim naar het volgende kamp.

Door de grote hoeveelheid sneeuw van de dagen ervoor werd deze klim echter een slopende tocht van 13 uur in plaats van de geplande 7 uur. We kwamen 's avonds dan ook compleet uitgeput aan in het kamp, waar we meteen de warme slaapzak in kropen. De volgende dag hebben we als rustdag gebruikt om weer wat op krachten te komen.

Die avonds hebben we met onze satelliettelefoon gebeld met het meteo-instituut in Innsbruck. Die was in staat om heel nauwkeurig een weersvoorspelling te geven voor de Peak Lenin. Het bleek dat we voor de keuze werden gesteld: óf de volgende dag veilig afdalen naar basiskamp, óf nog minimaal vijf dagen vastzitten door het slechte weer dat op komst was. Daarnaast was het lawinegevaar op de berg zó groot, dat wij het ook niet meer verantwoord vonden om nog verder te gaan. We hadden nu ook al zoveel dagen verloren, dat er voor ons geen toppoging meer inzat.

Met zeer gemengde gevoelens hebben we toen besloten om een verdere beklimming te staken. De volgende dag hebben we de afdaling ingezet. Desondanks waren we enorm blij dat we een satelliettelefoon bij ons hadden, zodat we overleg konden voeren met anderen, om de juiste beslissingen te nemen. Zelfs op de meest desolate plek konden we het basiskamp in Nederland op de hoogte brengen van de vorderingen. Het viel ons op dat de satelliettelefoon zeer gebruikersvriendelijk was. We hadden overal een perfecte dekking."

Voor meer informatie over de Dutch Peak Lenin Expedition 2005 of voor vragen over eventuele eigen beklimmingen:

Internet   ---   http://www.peaklenin.nl